Ion Nistor
Casa Memoriala Ioan Nistor

Despre casa memorială a lui Ion Nistor – Ministru al Bucovinei

Bucovina la Centenar – despre istorie, prețuirea ei și respectul (sau lipsa lui) acordat unor personalități în an de Centenar – sau pur și simplu despre dorința de normalitate
Am fost de curând acasă, în județul Suceava, și tot întrebând prietenii despre cum marchează autoritățile locale Centenarul Unirii Bucovinei cu țara mamă, cu ce rămân bucovinenii la finalul acestui an (își cunosc mai bine istoria, modelele?), am aflat mulțumită profesorului Cristi Puha de povestea Casei memoriale a lui Ion Nistor – Ministru al Bucovinei alături de Iancu Flondor în Guvernul I.C. Brătianu de după Marea Unire, rector al Universității din Cernăuți, profesor univesitar și membru al Academiei Române. Ion Nistor este cel care a redactat actul Unirii Bucovinei cu România.

Casa memorială se află în orașul Vicovu de Sus și a fost deschisă în anul 1993, prin efortul Societății pentru Cultură și Literatura Română în Bucovina. La acel moment, proiectul era gândit astfel încât casa memorială să devină un obiectiv de importanță națională, să intre într-un circuit turistic și cultural în care se regăsesc și alte muzee memoriale din țară.

Am ajuns acolo și am văzut cu ochii mei dezastrul la care duc neputința și ignoranța. Cade tavanul, la propriu, peste mobila care i-a aparținut personalității bucovinene. Tocul original al lui Ion Nistor este în stare avansată de degradare din cauza umezelii. Nu mai vorbesc de manuscrise originale, aflate în vitrinele din una dintre camere care, la fel, din cauza umezelii, se degradează pe zi ce trece. Acesta este respectul pe care îl acordăm istoriei? E absolut revoltător să văd atâta nepăsare și lipsă de respect pentru identitatea noastră.
Pe 28 noiembrie se vor marca 100 de ani de la momentul în care, Congresul General al Bucovinei, întrunit în Sala sinodală din Reședința Mitropolitană (astăzi Universitatea din Cernăuți), a votat Unirea necondiționată a Bucovinei cu România.

Am scris zilele trecute o adresă Primăriei Orașului Vicovu de Sus (apropo, primărie de oraș care nu are astăzi, în anul 2018, nici măcar un site) în care am solicitat toate informațiile despre această casă memorială, ce sume s-au alocat de Consiliul Local pentru menținerea ei în bună stare, care e situația ei juridică. Fac un apel la autoritățile locale ca măcar în ceasul al 12-lea să facă ceva. Mai sunt 40 de zile până la momentul celebrării a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu țara, eu unul nu vreau să cred că așa trece Centenarul pe lângă noi.

Ion Nistor
Casa Memoriala Ioan Nistor

Sursa: Luca Ciubotaru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.