Tincu Olimpia (Viorica)

Tincu Olimpia (Viorica), născută la 2 martie 1905 in Boureni, județul  Iași.

Tincu Olimpia (Viorica)

A absolvit școala de învățători la Cernăuți, fiind învățătoare la Cernăuți și Pașcani. S-a căsătorit cu Tincu Teodor, învățător și primar la Pașcani. Soțul ei a fost mai târziu deportat și a murit la Poarta Alba. Împreuna au avut un fiu. După căsătoria fiului său, l-a urmat la Brașov și apoi la Ploiești, pentru a fi lângă familie. A murit la 11 aprilie 1983 la Ploiești.

A fost o mare iubitoare de folclor și aproape toată viața a dedicat-o culegând motive florale (de pe costume populare, ștergare, perne, perdele etc.) din diferite zone ale Bucovinei și nordul Moldovei, pentru ca aceste modele să nu se piardă în negura vremii. Acestea au o vechime mai mare de un secol.

Nu a reușit să le facă cunoscute în timpul vieții.

Familia îndeplinește astfel dorința bunicii ca aceste valori, mărturii ale creației populare românești, să se transmită generațiilor următoare.

Astăzi, cu ajutorul nepoților doamnei Tincu Olimpia, avem cinstea de a oferi aceste modele tuturor iubitorilor de folclor, îndeplinind astfel dorința dumneaei ca aceste valori, mărturii ale creației populare românești, să se transmită generațiilor următoare.

Materiale oferite de: Mihaela și Sorin Tincu, telefon: 0761644375, e-mail: sorintincu@yahoo.co.uk

Tincu-Teodor
Tincu-Teodor-Tincu-Cezar-si-Tincu-Olimpia-in-curtea-scolii-din-Pascani-cartier-Fantanele

Sursa: flickr.com și motivepopulare.cimec.ro