Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; RSS_Import has a deprecated constructor in /home/acvati88/public_html/bilca/wp-content/plugins/rss-importer/rss-importer.php on line 42

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Categories_to_Tags has a deprecated constructor in /home/acvati88/public_html/bilca/wp-content/plugins/wpcat2tag-importer/wpcat2tag-importer.php on line 31
Povestea baciului Irimescu din Bilca, o viață dedicată oieritului – Inițiative pentru Bilca

Povestea baciului Irimescu din Bilca, o viață dedicată oieritului

Creșterea animalelor este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale oamenilor, iar astăzi, chiar dacă numărul stânilor scade de la un an la altul, oieritul aduce aminte de esența vieții de la țară – mediu natural, liniște, mâncare sănătoasă, sau bio cum se spune în ultima vreme.

Am pășit în curtea domnului Constantin Irimescu, unul dintre cei doi baci din comuna Bilca, cel care toată viața sa și-a dedicat-o acestei îndeletniciri. Fiul lui Gheorghe Irimescu, într-o familie cu 10 copii în casa părintească, la 10 ani rămâne orfan de mamă și fuge la stână în 1962, ca și ciobanacum mai bine de 57 de ani.

Din 1970, baciul Irimescu a fost cioban 15 ani la CAP și avea în grijă nu mai puțin de 1200 de oi, 100 de vaci și 30 de cai. Pe cât de mare era numărul lor, pe atât de multă era și munca.

Ne-a impresionat povestea lui de viață, un om simplu, cu un calm în privire cum rar întâlnești, un om care toată viața și-a dedicat-o oieritului. La țară, pe munte, timpul trece altfel. În curte și în șură, mielușeii zburdau vesel pe lângă cel care are grijă de ei, oferindu-le condiții bune și hrană pe măsură.

Acasă la baciul Costică

În prezent, stâna baciului Irimescu numără aproape 200 de oi, iar vara duce turma sa pe muntele comunei Bilca, lângă Lucina. Din păcate, de la an la an e tot mai greu să fii baci și să ai grijă de atâtea mioare. Baciul Irimescu ne-a spus că e tot mai greu să găsești forță de muncă. În prezent, toată stâna e gospodărită de el, aflat încă în putere, de fiul său și de un muncitor din zona Botoșaniului.

Din păcate, tradițiile se sting, iar satul românesc se transformă sub ochii noștri, fără ca nici măcar să ne dăm seama. La finalul întâlnirii noastre, baciul ne-a spus că „nu sunt urmași”. Baciul Costică speră că fiul său va duce mai departe tradiția, chiar dacă tinerii nu mai sunt sunt interesați la fel de interesați să preia o asemenea îndeletnicire.

Vă invităm să urmăriți mai jos scurtul reportaj despre bilcanul care și-a dedicat viața oieritului. Să-i dea Dumnezeu sănătate să ducă mai departe această frumoasă tradiție a satului nostru.

Fotografii și video: Iosif Cîrstean / Text: Luca Ciubotaru

O activitate a grupului „Inițiative pentru Bilca” de promovare a unor povești de viață din comuna noastră ce merită să fie cunoscute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.